[:es]Cata a Ciegas de Orange wines[:en]Orange Wine Blind Tasting[:]

Orange Wines Blind Tasting

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El reto era organizar una cata de vinos naranja que estuviera a la altura de los participantes, un nutrido grupo de somelieres, restauradores y expertos en vino. Nunca hay que amilanarse ante los desafíos, así que nos pusimos manos a la obra.

Lo primero era cómo organizar la cata, es decir, qué criterios seguir a la hora de seleccionar los vinos, y posteriormente cómo organizarlos. Para ello, había que tener en cuenta que no sería una cata al uso en la que podríamos comparar unos vinos con otros, ya que por las características propias de los vinos naranja no podrían compararse. Con esto en mente, para la selección de vinos la apuesta sería escoger vinos hechos con diferentes variedades, de diferentes países y con métodos de elaboración diferentes. Tras mucha investigación, llegamos a la selección de 10 diferentes vinos provenientes de 6 países. Algunos de los vinos utilizaban uvas autóctonas, otros usaban variedades internacionales.

El siguiente paso era decidir el orden de cata. La decisión fue empezar por los vinos cuyo periodo de maceración con las pieles era menor e ir incrementando este periodo con cada vino. Esto no permitiría ver la influencia de la maceración con algo de independencia de la variedad. No mucha, pero sí algo.

La tercera decisión fue hacer cata ciega. Nada más que para que cada catador se enfrentase a cada copa sin saber lo que había delante, con la única pista del periodo de maceración, y tipo de crianza.

Los vinos seleccionados y su orden de presentación fueron los siguientes:

  1. Erea Da Vila 2015, Godello, Doña Blanca, Colgadeira. Daterra Viticultores. Galicia (España). Cinco días de maceración, diez meses de crianza en barricas de roble y ánfora de arcilla.
  2. Malvasia 2014, Azienda Agricola Skerk. Carso-Kras (Italia). Diez días de maceración, doce meses de tonel.
  3. Jakot 2010, Friulano, Azienda Agricola Dario Princic. Venezia Giulia IGT (Italia). Veintidós días de maceración, veinticuatro meses de tonel.
  4. Riserva di Oslavia 2012, Ribolla Gialla, Azienda Agricola Primosic, Collio DOC (Italia). Veinticuatro días de maceración, veinticuatro meses de tonel.
  5. SV Jakov Malvazija 2012, Malvasía, Clai Wines, Istria (Croacia). Cuarenta días de maceración, doce meses de tonel.
  6. Rkatsiteli 2015, Rkatsiteli, Pheasant’s Tears, Kakheti (Georgia). Tres meses de maceración, XXXXXXXX meses de tonel.
  7. Hirschkäffer 2014, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Weingut Andreas Tscheppe, Steirerland (Austria). Seis meses de maceración en barrica.
  8. Roter Traminer 2013, Traminer, Weingut Ronald Tauss, Steirerland (Austria). Seis meses de maceración en barrica.
  9. Lunar 2008, Chardonay, Movia, Brda (Eslovenia). Ocho meses de maceración, tres meses de tonel.
  10. De Sol a Sol 2011, Airén, Esencia Rural, La Mancha (España). Catorce meses de maceración, tres meses de tonel.

La cata no se dio por terminada en este punto, sino que se ofreció otro vino invitado. Al ser la progresión desde cinco días a catorce meses, este vino estaba fuera de posición, pero por sus características merecía la pena probarlo:

11. Pinot Blanc 2014, Pinot Blanc, Amphorenwein, Steirerland (Austria). Seis meses de maceración en ánfora, tres meses de crianza en ánfora.

Los vinos dieron de todo. Algunos gustaron mucho, oreos dejaron frío. Lo mejor fue ver la variedad de tipos de elaboración de vinos naranja y cómo afecta la maceración y la crianza al resultado final.

Posteriormente se puntuaron los vinos. Un método sencillo, elegir los tres vinos que más gustaron. A los elegidos en primera posición se les daba 3 puntos. Dos puntos a los elegidos en segunda posición y un punto a los elegidos en tercera posición. El resultado para los vinos puntuados fue el siguiente:

  1. Riserva di Oslavia 2012, Primosic: 29 puntos.
  2. Malvasía 2014, Skerk: 9 puntos.
  3. SV Jakov Malvazija 2012, Clai Wines: 9 puntos.
  4. Hirschkäffer 2014, Weingut Andreas Tscheppe: 9 puntos.
  5. Erea Da Vila 2015, Daterra Viticultores: 8 puntos.
  6. Jakot 2010, Azienda Agricola Dario Princic: 7 puntos.
  7. De Sol a Sol 2011, Esencia Rural: 1 punto.

Fue una gran velada, muy interesantes los vinos.[:en]

The challenge was to organize an Orange Wine tasting that would be up to the panel of participants, a selected group of sommeliers, restaurateurs and wine experts. We have never backed off challenges, so we were set to work on this one.

The first objective was deciding how to organize the tasting, that is, what criteria to follow for selecting wines, and then how to organize them. To do this, it was necessary to take into account that it would not be a standard tasting in which we could compare some wines to others, since by the own characteristics of the Orange Wines, these could not be compared. With this in mind, we would choose wines produced with different varieties, from different countries and with different winemaking methods. After a thorough research, we came to the selection of ten different wines from six countries. Some of the wines used autochthonous grapes, others used international varieties.

The next step was to decide the tasting order. The decision was to start with the wines whose period of maceration on the skins was smaller and increase this period with each wine. This would allow us to see the influence of maceration with some independence of variety. Not much, but a bit at least.

The third decision was to conduct it as a blind tasting. This way each taster would face each glass of wine without knowing what was ahead, with the only clue of the maceration period and method of aging.

The wines selected and their order of presentation were as follows:

  1. Erea Da Vila 2015, Godello, Doña Blanca, Colgadeira. Daterra Viticultores. Galicia (Spain). Five days of maceration, ten months of aging in oak barrels and clay amphora.
  2. Malvasia 2014, Azienda Agricola Skerk. Carso-Kras (Italy). Ten days of maceration, twelve months in the barrel.
  3. Jakot 2010, Friulano, Azienda Agricola Dario Prinčič. Venezia Giulia IGT (Italy). Twenty-two days of maceration and twenty-four months in the barrel.
  4. Riserva di Oslavia 2012, Ribolla Gialla, Azienda Agricola Primosic, Collio DOC (Italy). Twenty-four days of maceration, twenty-four months in the barrel.
  5. SV Jakov Malvazija 2012, Malvasia, Clai Wines, Istria (Croatia). Forty days of maceration, twelve months in the barrel.
  6. Rkatsiteli 2015, Rkatsiteli, Pheasant’s Tears, Kakheti (Georgia). Three months of maceration, XXXXXXXX months in the barrel.
  7. Hirschkäfer 2014, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Weingut Andreas Tscheppe, Steirerland (Austria). Six months of maceration in the barrel.
  8. Roter Traminer 2013 Traminer, Weingut Ronald Tauss, Steirerland (Austria). Six months of maceration in the barrel.
  9. Lunar 2008, Chardonay, Movia, Brda (Slovenia). Eight months of maceration, three months in the barrel.
  10. Sol a Sol 2011, Airen, Esencia Rural, La Mancha (Spain). Fourteen months of maceration, three months in the barrel.

The tasting was not over at this point, we had another wine to offer. Being the progression from five days to fourteen months, this wine was out of position, as we planned the tasting to be ten wines, but by its characteristics, it was worth tasting it:

  1. 2014 Pinot Blanc, Pinot Blanc, Amphorenwein, Steirerland (Austria). Six months of maceration in amphora, three months of aging in amphora.

The wines showed everything. Some of them were appreciated a lot, some others were just dull. The best thing was to see the wide range of types of orange wine making and how maceration and aging affect the final result. Then the wines were graded. A simple method: choose the three wines you liked the most. To the chosen ones in first position they were given 3 points. Two points to the chosen ones in second position and a point to the chosen ones in third position. The result for the wines scored came up as follows:

  1. Riserva di Oslavia 2012, Primosic: 29 points.
  2. Malvasia 2014, Skerk: 9 points.
  3. SV Jakov Malvasia 2012, Clai Wines: 9 points.
  4. Hirschkäffer 2014, Weingut Andreas Tscheppe: 9
  5. Erea Da Vila 2015, Daterra Winegrowers: 8 points.
  6. Jakot 2010, Azienda Agricola Dario Princic: 7 points.
  7. Sol a Sol 2011, Essence Rural: 1 point.

We have to say that the wines not getting points was not due to lack of quality. All wines were good and very good. But sometimes, in comparison, a wine feels a bit out of place. Lunar 2008 and Pinot Blanc 2014 were very good wines in our opinion. The Rkatsiteli, for example, was a true example of what an Orange wine should be, especially coming from the place these kind of wines were originating, Georgia, but it didn’t show anything of interest.

It was a great evening, very interesting wines.[:]

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