[:es]Duckhorn Vineyards, maestros en Merlot[:en]Duckhorn Vineyards, masters of Merlot[:]

Duckhorn Vineyards

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Originalmente publicada en miamigoelvino.com el 24/11/2016.

Me encanta el Merlot. También me encanta el Cabernet Sauvignon y el Zinfandel, pero siempre que tenga la opción elegiré un vino Merlot. Mi vino favorito de todos los tiempos es el Jean Leon Merlot 2001 y si voy a Burdeos (cosa que generalmente no hago), escogería siempre Saint Emilion, porque me gusta un buen Merlot.

Estaba pensando en escribir la historia de una bodega que utilizase esta varietal mayoritariamente para elaborar un vino especial, y hablando con un amigo, resulta que a él le apasionan los Merlot de una bodega californiana situada en Napa Valley, Duckhorn Vineyards (@DuckhornWine). Así que decidí hacer un poco de investigación sobre ella para ver de dónde viene su pasión por el Merlot y cómo los elaboran para hacer vinos de gran calidad.

Duckhorn Vineyards fue fundada en 1976 en St. Helena, Napa Valley por Dan y Margaret Duckhorn. Dan había visitado Saint Emilion y Pomerol en Burdeos, donde descubrió la varietal Merlot. Esta uva se utilizaba en Estados Unidos en coupages por parte de un gran número de bodegas pero no se usaba para hacer monovarietales. Dan pensaba que la Merlot tenía el potencial necesario para ser un gran vino debido a su elegancia y estructura. De esta manera nació Duckhorn Vineyards. Dos años más tarde, en 1978, llegó su primera cosecha y consiguieron producir 800 cajas de Cabernet Sauvignon y 800 cajas de Merlot. Más tarde, en 1982 añadieron a su bodega la Sauvignon Blanc.

En la actualidad Duckhorn posee siete viñedos repartidos en diferentes zonas de Napa Valley como Carneros, Yountville, Rutherford, St. Helena y la tan codiciada Howell Mountain. Tienen casi 200 parcelas en diferentes viñedos y una vez que se realiza la cosecha, el vino se cría en barrica separado por viñedos. Si esto de por sí ya parece un desafío, envejecer el vino de esta manera antes de mezclarlo, imagina que además vas a usar 25 tipos diferentes de roble elaborados por 13 productores distintos. Y no sólo eso, aún hay más. Además de cultivar sus propios viñedos, también compran fruta de agricultores independientes en todo el valle de Napa. Pronto hablaremos con Renee Ary, la enóloga de Duckhorn, para ver cómo logra hacer que todo esto funcione para producir vinos de gran calidad.

El año pasado, tras varias décadas comprando las uvas que se producían en uno de los mejores viñedos de la zona: Three Palms Vineyard, y unos de los mejores viñedos de Merlot de Estados Unidos, finalmente lograron adquirirlo. Este viñedo está considerado por Renee Ary, como “el Petrus americano. No es solo que produzca increíble fruta con la que elaboramos vinos increíblemente únicos, sino que además, año ras año, independientemente de las condiciones meteorológicas. Eso es lo que marca su grandeza”. Este viñedo se llama así debido a que tiene tres palmeras.

Duckhorn produce vinos varietales con las siguientes uvas: seis vinos Merlot, siete vinos de Cabernet Sauvignon, dos vinos de Sauvignon Blanc, dos vinos de Chardonnay, un vino de Cabernet Franc y un Late Harvest Sauvignon Blanc. También producen el Napa Valley Red Blend, un vino de coupage. En 2009 elaboraron un Petit Verdot que está agotado.

Los seis vinos de Merlot son el Three Palms Vineyard (89% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon, 2% Malbec, 1% Petit Verdot), Napa Valley (88% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc), Carneros Napa Valley(100% Merlot), Rector Creek Vineyard (95% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon), Atlas Peak Napa Valley (100% Merlot) y Merlot Stout Vineyard (100% Merlot).

De media, los Merlot envejecen en barricas de roble francés durante 15 meses. La mitad de las barricas son nuevas y el resto están en su segunda cosecha.

Fotos © Duckhorn Vineyards

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Originally published in miamigoelvino.com 24/11/2016.

I love Merlot. I also love Cabernet Sauvignon and Zinfandel, but I will always choose a Merlot wine. My all-time favorite wine is the Jean Leon Merlot 2001 and if I’m going to Bordeaux, which I don’t usually do but anyway, I will always go to Saint Emilion. That’s because I love a Merlot wine.

I was thinking about writing a story of a winery that would be using this varietal as a distinct wine, and talking to a buddy of mine, he was always praising the Merlots of Duckhorn Vineyards (@DuckhornWine), a Napa Valley winery. So I decided to do a bit of research on them and see how they elaborate their Merlots to be the quality wines they are.

Duckhorn Vineyards was established in St. Helena, Napa Valley in 1976 by Dan and Margaret Duckhorn. Dan traveled to Saint Emilion and Pomerol in Bordeaux, where he discovered the Merlot varietal. This grape was used in blends by many wineries in Napa Valley but not in single varietal wines. He thought the Merlot had the required potential to be a great stand-alone wine due to its elegance and softness. So this way Duckhorn Vineyards was born. In their first vintage in 1978 they were able to produce 800 cases of Cabernet Sauvignon and 800 cases of Merlot. Later in 1982 they added Sauvignon Blanc to its portfolio.

Nowadays Duckhorn owns seven estate vineyards in Napa Valley, spread over different areas as Carneros, Yountville, Rutherford, St. Helena and the much coveted Howell Mountain. They have almost 200 different vineyards lots and once harvest is done, the wine is barrel-aged by separately vineyards. If this seems to be a challenge, aging the wine like this to later proceed to its blending, keep in mind that they use 25 different types of oak from 13 different producers. And not only that, there is more. Besides growing their own vineyards, they also buy fruit from independent growers throughout Napa Valley. Soon we will talk to Duckhorn’s winemaker Renee Ary to see how she manages to put all this together to produce these wines.

Last year, Duckhorn acquired the legendary Three Palms Vineyard, after decades of working with its coveted grapes. It was a testament to their belief that Three Palms is the preeminent Merlot vineyard in North America. “Three Palms is like America’s Pétrus,” said Renee Ary. “It is not just that it produces amazing wines that are absolutely distinctive—it does so every year, regardless of the conditions. That’s the mark of greatness.” Named for its three iconic palm trees, the warm, up valley vineyard features lean soils that cause the vines to send their roots deep in search of nutrients, producing an intense, age-worthy wine with complex fruit and mineral layers.

Duckhorn produces single varietal wines with the following grapes: six Merlot wines, seven Cabernet Sauvignon wines, two Sauvignon Blanc wines, two Chardonnay wines, one Cabernet Franc wine and a Late Harvest Sauvignon Blanc. They also produce The Discussion Napa Valley Red wine, a blend. A Petit Verdot wine was produced in 2009.

The six Merlot wines are the Three Palms Vineyard (89% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon, 2% Malbec, 1% Petit Verdot), Napa Valley (88% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc), Carneros Napa Valley (100% Merlot), Rector Creek Vineyard (95% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon), Atlas Peak Napa Valley (100% Merlot) and Merlot Stout Vineyard (100% Merlot).

On average the Merlots are aged in French oak barrels for 15 months, half of the barrels are new and the rest are in their second harvest.

Photos © by Duckhorn Vineyards

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