[:es]Hablamos con Renee Ary, enóloga de Duckhorn Vineyards[:en]A conversation with Renee Ary, winemaker of Duckhorn Vineyards[:it]Renee Ary, enóloga de Duckhorn Vineyards[:]

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Originalmente publicada en miamigoelvino.com el 21/11/2016.

Recientemente hemos hablado de mi pasión por los vinos elaborados con Merlot y de una bodega situada en Napa Valley que son maestros produciendo vinos con esta varietal, Duckhorn Vineyards. Hoy vamos a hablar con su enóloga ReneeAry.

Duckhorn posee siete viñedos en el Valle de Napa, California, repartidos en diferentes zonas como Carneros, Yountville, Rutherford, St. Helena y la tan codiciada Howell Mountain. Tienen casi 200 lotes de diferentes viñedos y una vez que se realiza la cosecha, el vino se cría en barrica separado por viñedos. Si esto ya parece ser un desafío, envejecer el vino de esta manera para posteriormente proceder a su mezcla, hay que tener en cuenta además que usan 25 tipos diferentes de roble de 13 productores diferentes.

Buenos días, Renee y gracias por tu colaboración. Parece un enorme reto combinar muchos viñedos y luego procesarlos a través de 25 barricas de roble diferentes.

El ensamblaje puede ser difícil, pero es donde entra en juego el arte de la enología y es un proceso creativo y emocionante. Cuando trabajamos con la fruta, lo hacemos con un programa específico basado en la variedad, su origen y estilo, entre otros factores, para tener una idea general de hacia dónde va a ir esa fruta. Dicho esto, ya que tenemos todo separado desde la fermentación y la crianza, hay mucho espacio para la flexibilidad en el ensamblaje. Al final, una parcela concreta puede acabar funcionando mejor con un vino diferente del que fue planeado originalmente. La clave está en probar a menudo para conocer perfectamente nuestros vinos. El proceso de ensamblaje comienza en enero y continúa hasta julio, por lo que lleva tiempo finalizar el ensamblaje. Al final, es emocionante ver cómo evoluciona hacia un vino armonioso y bien acabado.

En los viñedos que trabajas, en cual crees que la Merlot ofrece su mejor personalidad?

Nuestro Three Palms Vineyard. Es sin duda uno de los grandes viñedos del Nuevo Mundo. Es un sitio maravillosamente único y estoy continuamente impresionada con el carácter, complejidad y personalidad distintiva de su Merlot.

Hay muchas diferencias de un viñedo a otro?

Sí. Puede haber diferencias sustanciales en la expresión de la Merlot de un viñedo a otro y están directamente relacionadas con las diferencias de suelo y clima. Nuestro Howell Mountain Merlot es muy diferente a nuestro Merlot del Valle y del mismo modo, nuestro Merlot de la parte sur de Valle adquiere un carácter diferente del Merlot de la parte alta del Valle, con un clima más cálido. Todos son Merlot, pero ofrecen diferentes expresiones de la variedad, que es algo que siempre nos ha fascinado en Duckhorn.

Haces la mezcla basada en tu instinto y catas en lugar de utilizar fórmulas. Cómo lo haces?

Contamos con una impresionante variedad de viñedos con los que trabajar y debido a ello, dejo los viñedos hablen! Cuando me siento para hacer una degustación de la mezcla, todos los vinos se evalúan a ciegas, por lo que cada vino puede evaluarse individualmente sin prejuicios. Una vez finalizada cada degustación, refinamos la mezcla basada en nuestros resultados y eventualmente evoluciona hacia un vino totalmente terminado. Es un proceso, pero es muy divertido y creativo!

Cómo es tu trabajo en los viñedos?

Contamos con una excepcional relación entre los productores externos y nosotros, de quienes dependen las operaciones diarias en los viñedos. Es colaboración al 100% y trabajamos juntos para asegurarnos de que estamos todos en la misma línea de trabajo para lograr los mismos objetivos, que es hacer los mejores vinos posibles. Dedico más tiempo en los viñedos durante la cosecha, cuando controlo muy de cerca cada parcela, para determinar cuando la fruta está lista para ser recogida.

Y en la bodega al decidir la mezcla correcta?

Gran parte de mi trabajo es un acto de malabarismo, pero paso mucho tiempo en la bodega supervisando las actividades diarias de la bodega y el laboratorio. Desde la fermentación y envejecimiento hasta la mezcla y finalmente el embotellado, todo pasa por mis manos, lo cual me permite tomar las mejores decisiones posibles. Paso el primer semestre del año conociendo cada parcela de manera individual. Mantenemos todo separado en la bodega hasta que estamos listos para mezclar justo antes de embotellar, por lo que los vinos evolucionan por su propia cuenta. Mi trabajo es determinar cuál es el mejor ensamblaje para que sea consistente y la mejor representación de ese vino concreto en cada añada

Los viñedos de Duckhorn se encuentran dispersos por una gran parte del estado. Qué tipo de suelos podemos encontrar?

El valle de Napa es una de las regiones vitivinícolas más pequeñas del mundo. Sin embargo, es también una de las más diversas, que es lo que lo hace tan único. Existen numerosos microclimas y tipos de suelo en todo el valle, y debido a esto, somos capaces de cultivar muchas variedades en diferentes estilos. De nuestros propios viñedos, contamos con una amplia gama de tipos de suelo. Arriba en Howell Mountain tenemos una mezcla de arcilla roja y ceniza volcánica, también conocida como Toba. Es clásico Howell Mountain y lo que hace tan especial esta zona. En la parte baja del Valle tenemos suelos muy rocosos (Three Palms) y suelos aluviales algo más pesados, pero profundos y bien drenados. En la parte sur de Napa, en nuestro Corktree Vineyard, encontramos lo que se conoce como Haire loam. Haire loam es un terreno con suelos de moderado a buen drenaje en terrazas antiguas y zonas aluviales que típicamente contienen una subcapa de arcilla. Sin embargo, nuestro Corktree Vineyard tiene más una subcapa de guijarros y grava.

Eres la enóloga jefa, y contigo trabajan otro enólogo y una persona que se ocupa del viñedo. Cómo funcionan juntos en equipo en cuanto a las responsabilidades de cada uno?

La elaboración del vino es un trabajo en equipo y no hay manera de hacer lo que hago sin la ayuda de mi equipo. Hay responsabilidades claras, pero el proceso es colaborativo. Todos intentamos crecer y hacer posible los mejores vinos.

Cómo trabajas con los productores independientes para asegurarte de que su fruta cumple con los estándares requeridos?

A través de la buena comunicación, expectativas claras y estableciendo buenas relaciones. Tenemos relaciones desde hace tiempo con muchos productores en el valle y valoramos nuestras relaciones. Ellos valoran trabajar con nosotros. Tener una buena comunicación es clave, y nos permite trabajar juntos para mantener los más altos estándares y para alcanzar nuestras metas actuales. 

Cuál es tu filosofía de vinificación?

Mi filosofía vitivinícola siempre ha sido más un enfoque tradicional. No quiero ser demasiado intervencionista en el proceso de elaboración. Hacemos vinos que muestran un carácter de lugar de origen y varietal y demasiada manipulación puede cambiar esa expresión rápidamente. Me gustan los vinos equilibrados, que se llevan bien con la comida y que se muestran expresivos y atemporales.

Trabajas en Duckhorn desde 2003. Ha cambiado tu manera de hacer el vino en este tiempo?

No creo que haya cambiado, sino más bien ha evolucionado con el tiempo. Creo que el refinamiento es quizás un término más adecuado. Sigo aprendiendo sobre los viñedos y lo que pueden hacer en diferentes circunstancias. Agradecemos a la Madre Naturaleza las diferencias entre añadas, lo que me mantiene siempre atenta y me proporciona nuevos desafíos y oportunidades cada añada. Con los años, me he vuelto más sabia, más flexible, y tengo un mejor entendimiento de lo que se necesita para reaccionar a las diferencias de cada época.

Qué has aprendido de los tres enólogos que te han precedido en Duckhorn?

He aprendido mucho de los tres, ya sea directa o indirectamente. Nunca trabajé con Tom Rinaldi pero su influencia aquí es fuerte y arraigada en nuestra filosofía de elaboración. Mark y Bill me han enseñado a ser creativa y cómo equilibrar los aspectos de mi trabajo.

Con qué viñedo trabajas más a gusto?

Me siento cómoda con todos los viñedos de la bodega, son todos diferentes y responden de manera diferente bajo diferentes circunstancias. Cuantas más añadas llevas a tu espalda, más cómoda trabajas. Acabo de terminar mi decimocuarta añada en Duckhorn, así que aunque ciertamente no he visto todo, sí que he vivido mucho.

Y sobre las varietales?

Me encuentro muy a gusto trabajando con todas las variedades tintas y blancas de Bordeaux, y me siento cada vez más cómoda con la Chardonnay, a medida que avanzamos en nuestra quinta añada, haciendo un Napa Valley Chardonnay.

Cuál es el vino del que te sientes más orgullosa, un favorito personal?

Me siento orgullosa de todos nuestros vinos. Nuestro Sauvignon Blanc es uno de mis vinos favoritos para hacer y aunque a veces la gente piensa que un vino blanco es más fácil de elaborar, no estoy de acuerdo. Los vinos blancos son menos resistentes y mucho más transparentes. Mostrarán todos sus defectos, por lo que tienes que estar encima de las cosas. Me encanta hacer nuestros Three Palms Vineyard Cabernet Sauvignon y Merlot, porque esa parcela es impresionante para trabajarla y produce unos vinos increíbles.

Tienes un enfoque diferente para trabajar la Merlot respecto a la Cabernet Sauvignon, ahora que la mencionas?

En la bodega cada parcela se trata por separado, ya sea Cabernet, Merlot, Cabernet Franc o Petit Verdot. Todas mis decisiones durante el proceso de elaboración se toman en forma individual. Son como sus hijos; cada uno tiene diferentes necesidades y adquiere una personalidad diferente en el camino. Con esto dicho, el proceso general de elaboración es el mismo para el Cabernet Sauvignon y el Merlot. Todas nuestras uvas tintas se recogen a mano, se clasifican a mano, se prensan y trasiegan por separado, pero el tipo de barrica, la presión de la prensa, etc., cambiará con cada parcela. Lo mismo puede decirse de nuestro enfoque en los viñedos. El proceso general es el mismo. Sin embargo, las dos variedades reciben un trato diferente con respecto a sus necesidades individuales. Por ejemplo, la Merlot es una variedad cuya piel es más fina y por ellos, tenemos un enfoque diferente en la instalación de la espaldera, riego, etc.

Tienes un toque personal en sus vinos?

Estoy muy comprometida con la elaboración clara del vino. A veces las faltas de un vino son consideradas como elaboración poco intervencionista. Para mí son un signo de pereza. Es fácil ser dejada y laxa en el control de calidad. Es mucho más difícil mantenerse al tanto de cada pequeño detalle. También tengo muchos sentimientos fuertes acerca de roble y los tipos de barrica que utilizo en mis vinos. Busco la armonía entre la fruta y el roble.

Que vinos te gusta disfrutar cuando no estás en el trabajo?

Una de las mejores cosas de trabajar para Duckhorn Wine Company es que tenemos otras cinco bodegas cuyos vinos disfruto mucho bebiendo: Paraduxx, Goldeneye, Migration, Decoy y Canvasback. Aparte de nuestros vinos, soy una gran fan de Hartford. Hacen vinos en los  que se nota su procedencia. También me gusta Stuhlmuller y Dutcher Crossing. He pasado mucho tiempo en Washington últimamente y me gusta mucho L’Ecole 41.

Muchísimas gracias, Renee.

Fotos © Duckhorn Vineyards

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Originally published in miamigoelvino.com 21/11/2016.

Recently we talked about my passion for Merlot wines and a great Napa Valley winery that masters the wines they produce with this varietal, Duckhorn Vineyards. Today we will talk to its winemaker Renee Ary.

Duckhorn owns seven estate vineyards in Napa Valley, spread over different areas as Carneros, Yountville, Rutherford, St. Helena and the much coveted Howell Mountain. They have almost 200 different vineyards lots and once harvest is done, the wine is barrel-aged by separately vineyards. If this seems to be a challenge, aging the wine like this to later proceed to its blending, keep in mind that they use 25 different types of oak from 13 different producers.

Good morning, Renee, and thank you for your cooperation. It seems like a huge challenge to combine that many vineyard lots and then processing them through 25 different oak barrels.

Blending can certainly be challenging, but it is where the art of winemaking comes into play and it is a creative and exciting process. When we source fruit, we source for a specific program based on varietal, site, and style, among other factors, so that we have a general idea of where that fruit is going to go. With that being said, since we keep everything separate through fermentation and aging, there is a lot of room for blending flexibility. In the end, a particular lot may end up working better in a different wine than it was originally intended for. The key is to taste often so that we know our wines extremely well. The blending process starts in January, and goes all the way to July, so it takes time to finalize the blends. In the end, though, it’s exciting to see how they evolve into a harmonious, finished wine.

In all the vineyards you work with, where do you think the Merlot offers its best character?

Our Three Palms Vineyard. Three Palms is without question one of the New World’s great vineyards. It is a wonderfully unique site, and I am continuously impressed with the character, complexity and distinctiveness of its Merlot.

Is it very different from one vineyard to the next?

Yes. There can be substantial differences in Merlot expression from one vineyard to the next and that is directly related to differences in soil and climate. Our Howell Mountain Merlot is very different than our valley floor Merlot and likewise, our south valley Merlot takes on a different feel than our up-valley, warmer-climate Merlots. They are all still Merlot underneath, but they offer different expressions of the varietal, which is something that has always fascinated us here at Duckhorn Vineyards.

You do your blend by instincts and tasting rather than using formulas. How do you do this?

We have an amazing portfolio of vineyards to work with and because of this, I let those vineyards do the talking! When I sit down to a blend tasting, all of the wines are evaluated in a blind setting, so each wine can be individually assessed without bias. After each tasting is complete, we refine the blend based on our findings and eventually it evolves into a fully finished wine. It’s a process, but a fun and creative one!

How’s your work in the vineyards?

We have an exceptional estate farming and grower relations team who I rely on to mind the day-to-day operations in the vineyards. With this being said, it is 100% collaborative and we work together to make sure we are all on the same page and working to achieve the same goals, which is to make the best wines possible. I spend the most time in the vineyards during harvest, when I very closely monitor every block, both to determine when the fruit is ready to pick.

And in the winery for deciding the right blends every year?

Much of my job is a juggling act, but I spend a lot of time at the winery overseeing the daily cellar and lab operations. From fermentation and aging to blending and finally bottling, I am completely hands-on throughout the process, which allows me to make the best possible decisions. I spend the first half of the year getting to know each lot on an individual basis, which starts in the vineyards. We keep everything separate at the winery until we are ready to blend just prior to bottling, so the wines evolve on their own. It is then my job to determine how best to assemble the blends so they are consistent and the best representation of that wine in a given vintage.

The Duckhorn plots are scattered over a major portion of land. What kind of soils can you find?

The Napa Valley is one of the smallest winegrowing regions in the world, yet it is also one of the most diverse, which is what makes it so unique. There are numerous microclimates and soil types found throughout the valley, and because of this, we are able to grow many varietals in many different styles. For our estate vineyards, we have a wide range of soil types. Up on Howell Mountain, we have a mix of red clay and volcanic ash, also known as tufa. It is classic Howell Mountain and part of what makes the AVA so special. Our valley floor ranches range from extremely rocky soils (Three Palms), to slightly heavier, but deep and well-drained alluvial soils. Down in South Napa, at our Corktree Vineyard, you will find what’s known as a Haire loam. Haire loam is described as moderate to well-drained soils on old terraces and alluvial fans, which typically contain a clay sublayer. However, our Corktree vineyard has more of a cobblestone and gravel sublayer.

You are the winemaker, then you have working with you an enologist and a vineyard manager. How do you work together as a team in terms of the responsibilities for each of you?

Winemaking is a team effort and there’s no way I can do what I do without the help of my team. There are clear responsibilities, but the process is collaborative. We are all trying to grow and make the very best quality wines possible.

How do you work with independent growers to make sure their fruit is up to your required standards?

Through good communication, clear expectations, and well established relationships. We have long-term relationships with many growers in the valley and we value those relationships. They also value working with us. Good communication is key, and it allows us to work together to maintain the highest standards and to reach our ongoing goals.

What is your winemaking philosophy?

My winemaking philosophy has always been from more of a traditional approach. I don’t like to be too heavy-handed in the winemaking process. We make wines that show a sense of place and varietal character and too much manipulation can change that expression quickly. I like balanced, food-friendly wines that are expressive and timeless.

You’ve been working at Duckhorn since 2003. Has your approach to winemaking changed in this time?

I don’t think it has changed, but it has certainly evolved over time. I think refinement is perhaps a better term. I continue to learn about the vineyards and what they can do under different circumstances. We have Mother Nature to thank for vintage differences, which both keeps me on my toes and brings interesting new challenges and opportunities each growing season. Over the years, I have become more knowledgeable, more flexible, and I have a better understanding of what it takes to react to vintage differences.

What did you learn from the three winemakers who came before you at Duckhorn?

I have learned a lot from all three winemakers, whether that be directly or indirectly. I never worked with Tom Rinaldi but his influence here is strong and deeply rooted in our winemaking philosophy. Mark and Bill have taught me to be creative and how to balance the many aspects of my job.

Which vineyard plot are you most comfortable working with?

I am comfortable with all of our estate vineyards, but they are all a different and respond differently under different circumstances. The more vintages under your belt, the more comfortable you become. I just finished my 14th vintage at Duckhorn, so even though I certainly haven’t seen it all, I have experienced a lot.

And what about the varietals?

I am extremely comfortable working with all of the red and white Bordeaux varietals and I am becoming more and more comfortable with Chardonnay as we move into our fifth vintage making a Napa Valley Chardonnay.

Which is the wine you feel proudest of producing, a personal favorite?

I am proud of all of our wines. Our Sauvignon Blanc is one of my favorite wines to make and while sometimes people feel that white winemaking is easier, I don’t necessarily agree. White wines are less resilient and much more transparent. They will show all your flaws, so you really have to be on top of things. I love making our Three Palms Vineyard Cabernet Sauvignon and Merlot because that site is so impressive to work with, and yields such incredible wines.

Do you have a different approach to Merlot, rather than for example Cabernet Sauvignon, now that you mention it?

In the winery, every single lot is treated uniquely, whether it is Cabernet, Merlot, Cabernet Franc or Petit Verdot. All of my decisions throughout the winemaking process are done on an individual basis. They are like your children; each one has different needs and takes on a different personality along the way. With this being said, the overarching winemaking process is the same for Cabernet and Merlot. All of our reds are hand-picked, hand-sorted, cold soaked, pressed, racked, and barreled down, but the type of barrels, the length of cold soak, the press pressure, etc., will change with each lot. The same can be said for our approach in the vineyards. The general process is the same, however, the two varietals are treated differently with regards to their individual needs. For example, Merlot is a thinner-skinned varietal and because of this, we have a different approach on trellis set-up, canopy management, irrigation, etc.

Do you have a personal touch in your wines?

I am very committed to clean winemaking. While flaws are sometimes regarded as unobtrusive winemaking, to me they are a sign of laziness. It’s easy to be hands-off and lax on quality control. It’s much harder to stay on top of every little detail. I also have a lot of strong feelings about oak and what types of barrels I use on my wines. I strive for harmony between the fruit and oak.

Which wines you do like to enjoy when you are not at work?

One of the great things about working for Duckhorn Wine Company is that we have five other wineries I really enjoy drinking: Paraduxx, Goldeneye, Migration, Decoy and Canvasback. Outside of our Duckhorn Wine Company wines, I am a big fan of Hartford. They are focused and makes wines of place. I also like Stuhlmuller and Dutcher Crossing. I have spent more time in Washington lately and really like L’Ecole 41.

Thank you very much, Renee.

Photos © by Duckhorn Vineyards

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