[:es]AT Roca y Anima Mundi, placeres ancestrales[:en]AT Roca and Anima Mundi, old style enjoyment[:it]AT[:]

AT Roca

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98 días de maceración con las pieles tiene la culpa. Y además, tanto la fermentación como la maceración se llevan a cabo en tinajas del maestro Juan Padilla. Y por si eso no fuera poco, añadimos dos meses de crianza en barricas de roble francés.

Pero bueno, por mucho que estos datos me gusten, que lo hacen, y por muy bueno que estuviera en vino, que lo estaba, no existiría este articulo si no fuera por su elaborador. Tú que me lees ya sabes que lo que me emociona de un vino es la gente que hay detrás. Para mí, este binomio debe ir siempre de la mano. Buen vino y buena gente significa mejor resultado final. Si alguna de las dos patas falla, se me cae el banco.

Mi amiga Yolanda me dijo hace tiempo que había un vino naranja que tenía que probar. Quedó apuntado en la lista de deberes pero entre una cosa y otra no fue posible probarlo ni hacer una visita hasta hace bien poco. Una vez se dieron las circunstancias, allí nos fuimos.

Agustí es un chaval bien majo. Cuantos más artículos escribo, más joven es la gente que conozco (tengo que ponerme en serio a comprobar si hay relación o no). En cualquier caso, eso no quita para lo primero. Había coincidido en una feria con él y aunque muy breve, la conversación fue muy agradable. Por fin nos juntamos con más calma un sábado por la mañana y la cosa fue mucho mejor.

Agustí Torelló pertenece a la familia cavista de Sant Sadurní d’Anoia, Penedès. Desde hace unos años se ha establecido por su cuenta creando la marca Agustí Torelló Roca, o AT Roca como aparece en las etiquetas de sus vinos. Todavía mantiene sus instalaciones separadas entre una parte que alquila y otra que pertenece a la familia, pero a medida que las cosas se van desarrollando por el buen camino, su intención es unificarlo todo. También está a los mandos de otro proyecto más personal llamado Anima Mundi.

El día era soleado pero ligeramente ventoso, una de esas mañanas de otoño en las que al sol puedes estar hablando de viñedos, de suelos, de viticultura durante horas, sobre todo si tienes en las manos una copa de un espumoso elaborado por Agustí. Desde nuestra atalaya particular teníamos delante algunos de los viñedos que trabaja en Sant Sebastià dels Gorgs, en la comarca del Alt Penedès. Uno de ellos es un viñedo de Macabeo plantado en el año 1969 llamado Vinya Sobre Casa. El terreno, de suelos extremadamente calcáreos que transfieren a sus vinos una personalidad muy marcada, es de donde sale su vino Pells. Además la orientación del viñedo es norte, así que la acidez se une a ese carácter calcáreo para crear estupendos vinos.

Agustí mantiene la filosofía familiar de trabajar en ecológico y está adoptando también varios pasos de vitivinicultura biodinámica. Conoce a la perfección las tierras de sus vides y cómo influyen en las uvas que producen y en los vinos que se elaboran posteriormente. Cuando habla, captas perfectamente la pasión que siente por la localización de sus viñedos, por la influencia de las corrientes que entran desde el Mediterráneo. Habla de geología con pasión, de la forma de herradura que tiene esta zona, de la protección de las colinas circundantes originadas hace millones de años que con el paso de los siglos han ido creando un suelo rico en nutrientes marinos.

En la bodega hablamos y probamos los vinos base de sus espumosos. Agustí es un apasionado de esas notas calcáreas en los vinos e íbamos probando diferentes parcelas subiendo la intensidad de ese carácter. Lo cierto es que cuanto más calcárea es la parcela, más personalidad tiene el vino. Y luego todos pasan por barrica, unas de 225 litros, otras de 500 o 600. Y allí, en una esquina, estaban las dos tinajas que mencionaba al principio. En ellas habitaba la Macabeo que luego será Pells. En la foto se puede ver que muchas uvas estaban todavía intactas si bien ya llevaban dentro del ánfora un par de meses. Y probarlo allí mismo era una delicia. Todavía le quedaban casi dos meses de maceración y otros dos meses de barrica, pero al probar el vino delante de la tinaja solo tenía envidia de cómo debió ser la infancia de Obélix.

Después de muchas preguntas, respuestas y sobre todo mucha conversación, fuimos a la cava donde guarda muchas muchas botellas de cava de un buen puñado de añadas. Y en el fondo del todo, una mesa donde nos pusimos a catar más cosas. Los dos espumosos elaborados bajo la etiqueta de AT Roca son Pedregar Esparter. El primero es un rosado con 85% de Garnacha Tinta y 15% de Macabeo con 7 meses de barrica y 30 meses de rima. El segundo, ay el segundo, es una maravilla. De esos que si antes no te gustaban los espumosos, ahora sí te gustan. Monovarietal de Macabeo con 7 meses de barrica y 40 meses de rima. El primero me gustó mucho también pero Esparter me pareció una maravilla. Ambos vinos se elaboran con uvas procedentes de viticultura ecológica.

Después de este inicio explosivo, nos dimos a Anima Mundi. Antes comentaba que es un proyecto más personal de Agustí. Es una vuelta a lo antiguo, a la manera en la que antaño se hacía vino. Dos espumosos ancestrales, Camí del Xops y Noguer Baix. El primero es Macabeo y Xarel·lo con la fermentación llevada a cabo tanto en barricas viejas de roble francés como en depósitos de inox. Noguer Baix es monovarietal de Macabeo y fermenta en tinajas de 600 litros. Ambos se embotellan prácticamente al terminar la fermentación y los dos se elaboran bajo criterios ecológicos y biodinámicos. Estoy seguro de que sabes cuál me gustó más, verdad?

Para terminar, dos vinos tranquilos. Anima Mundi Xarel·lo, maceración con sus pieles durante 24 horas antes de prensar y fermentación en barricas viejas de roble francés de 500 litros y tinajas. Posteriormente tiene una crianza de 6 meses con sus propias levaduras. Anima Mundi Pells es el vino con cuya descripción comenzaba este artículo. Un lujo de vino naranja en el Penedès que da mucho gusto catar, beber y disfrutar. Y compartir con amigos. Ya he comentado la filosofía que hay que estos vinos. Son completamente naturales. Agustí los trabaja con levaduras autóctonas y sin añadir absolutamente nada. Y como a él le gusta remarcar, las uvas con que se elaboran proceden de viñedos cuyos suelos son extremadamente calcáreos.

Tener la oportunidad de visitar y conocer a Agustí es un placer. No solo porque es capaz de explicarte su conocimiento y darte una clase magistral sin que te des cuenta, sino porque transmite toda esa pasión suya que lleva tanto tiempo en su familia. Y sus vinos están elaborados con esas misma pasión y con mucho cariño. Habrá a quien no le guste el cava o los espumosos del Penedés, pero primero hay que probar lo que elabora Agustí y luego opinar y decidir. Sus espumosos me gustan mucho mucho, tanto es estilo más tradicional de la región como los elaborados de acuerdo a estilos más ancestrales. Y sus vinos tranquilos son una delicia. Pells es simplemente maravilloso.

Pronto hablaremos con Agustí Torelló Roca de todo lo que le gusta a la hora de elaborar vino.

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98 days of maceration on the skins are to blame. On top of that, both fermentation and maceration are carried out in clay amphorae of maestro Juan Padilla. And if that wasn’t enough, we will add two months of ageing in French oak barrels.

But well, as much as I like these data, that I do, and as good as the wine was, and it was, this article would not have come to life if it were not for the man behind the wine. As my loyal reader, you already know that what most excites me about a wine is the people behind it. For me, this binomial must always go hand by hand. Good wine and good people means better end result. If either leg fails, I fall from the chair to the ground.

My friend Yolanda told me a long time ago that there was this orange wine that I had to try. It was duly noted on my to-do list but so many moons span around and I still didn’t find the time for tasting it or making a visit to the winery until recently. Once the planets aligned, off we went.

Agustí is a nice guy. The more articles I write, the younger the people I get to know (I seriously need to think if there is a connection here or not). I met him at a wine fair and though very brief, the conversation was very pleasant. We finally got together more calmly on a Saturday morning and it was much better.

Agustí Torelló belongs to the cavista family of Sant Sadurní d’Anoia, Penedès. For a few years now he has established on his own creating the brand Agustí Torelló Roca, or AT Roca as it appears on the labels of his wines. He still keeps his facilities separated. Some he has rented, some others belong to his family, but as things continue developing according to the plan, it is his intention to unify everything. Agustí is also at the helm of another more personal project called Anima Mundi.

The day was sunny though slightly windy, one of those autumn mornings in which under the sun you still can be talking about vineyards, soils, viticulture for hours, especially if you have in your hands a glass of a sparkling wine made by Agustí. From our private watchtower, we had in front some of the vineyards that Agustí works in Sant Sebastià dels Gorgs, in the region of Alt Penedès. One of them is a Macabeo vineyard planted in 1969 called Vinya Sobre Casa. The land, of extremely calcareous soil, conveys into their wines a very strong personality It is from this vineyard one of his most special wines comes from: Pells. Moreover, the vineyard has a north exposition so the acidity joins the chalky character to create great wines.

Agustí follows the family philosophy of working organically and he is also adopting several steps of biodynamic viticulture. He knows the lands of their vines as the back of his hands, how they influence the grapes they produce and the wines that are subsequently produced. When he is talking, you feel the passion he shares for the location of its vineyards, by the influence of the wind streams coming from the Mediterranean Sea. He talks about Geologywith the same passion as well, about the horseshoe shape this area has, the protection of the surrounding hills originated millions of years ago that over the centuries have created a soil rich in marine nutrients.

Later we went into the cellar, where we continued talking and tasting the base wines of his sparkling wines. Agustí is in love with these calcareous notes in his wines and we tasted different plots that showed an increasing level of calcareous intensity. The truth is that the chalkier the plot, the more personality the wine has. All of them go through oak, some 225-liter barrels, others 500- or 600-liter ones. And there, sat in a corner, were the two amphorae I mentioned at the beginning. In them inhabited the Macabeo that later will be Pells. In the picture you can see that many grapes are still intact though they have been living inside the amphora a couple of months. Tasting this wine right there was delightful. It still has nearly two months of maceration ahead and another two months in barrel, but the wine was delicious and I only felt envious of what must have been the childhood of Obelix.

After so many questions, lots of answers and especially a lot of conversation, we went to the part of the cellar where he keeps many, many sparkling wine bottles of a good handful of vintages. At the far end of it there was a small room where we started tasting more things. The two sparkling wines made under the label of AT Roca are Pedregar and Esparter. The first is a rosé with 85% of Garnacha Tinta and 15% of Macabeo with 7 months in barrel and 30 months of ageing in Rima. The second, oh the second one, is wonderful. For those of you who don’t like sparkling wines before, you need to tast this one. Then you will love them. Singlevarietal of Macabeo with 7 months in barrel and 40 months in Rima. I liked the first one too but Esparter seemed wonderful to me. Both wines are made with grapes coming from organic viticulture.

After this explosive start, we turned to Anima Mundi. A few lines above I commented that it is a more personal project of Agustí. It is a return to the old ways; the style wine was once made. Here he has produced two sparkling wines, Camí dels Xops and Noguer Baix. The first one is Macabeo and Xarel·lo with fermentation carried for both in old French oak barrels and steel tanks. Noguer Baix is Macabeo singlevarietal and ferments in 600-liter clay amphorae. Both are practically bottled at the end of fermentation and both are made under organic and biodynamic methods. I’m sure you know which one I liked most, right?

Finally, two more wines. Anima Mundi Xarel·lo, in contact with the skins for 24 hours before pressing. The fermentation takes place both in old 500-liter French oak barrels and amphora. It subsequently has a 6-month period on its own yeasts. Anima Mundi Pells is the wine whose description began this article. A luxury of orange wine in the Penedès that gives you pleasure to taste, drink and enjoy. And share with friends. I have already commented the philosophy that these wines have. They are completely natural. Agustí works them with autochthonous yeasts and without adding absolutely anything that might affect the soul of the wines. And as he likes to highlight, the grapes with which they are made come from vineyards whose soils are extremely calcareous.

Having the opportunity to visit and meet Agustí is a true pleasure. Not only because he is able to explain his knowledge and give you a master class without you noticing it, but also because he transmits all his passion that has been in his family for so long. And his wines are made with that same passion and with lots of love. There will be those who do not like cava or sparkling Penedés wines, but first you have to try what Agustí makes and then make up your mind and decide. I like his sparkling wines very much, both in the region’s more traditional style and those made according to more ancestral styles. And his still wines are delightful. Pells is simply wonderful.

Soon we will talk to Agustí Torelló Roca about everything he likes when it comes to making wine.

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